palliatieve zorg nierziekte

Palliatieve zorg bij nierziekte

Niet veel mensen weten dat palliatieve zorg voor iedereen met een ernstige ziekte beschikbaar is, ook voor nierpatiënten. Het kan worden aangeboden vanaf het moment van diagnose, ongeacht leeftijd of hoe ver de ziekte is gevorderd.

Palliatieve zorg kan geschikt zijn voor jou als je leeft met een chronische nierziekte.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is een gespecialiseerde vorm van medische zorg die mensen met CNS kan helpen door pijn, andere symptomen en stress te verlichten terwijl ze tegelijkertijd behandeling krijgen om hun ziekte te genezen. Gecertificeerde palliatieve zorgspecialisten werken samen met jou, je familie, je nefroloog (nierarts) en andere professionals om uitgebreide medische zorg te bieden met de nadruk op pijn- en symptoombeheer.

Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de familie te verbeteren.

Hoe kan palliatieve zorg patiënten met een nierziekte helpen?

Als je chronische nierschade hebt, weet je al dat je lichaam speciale zorg nodig heeft. Het beheren van zorg en behandeling voor nierziekte kan een inspanning zijn die dag en nacht doorgaat en enorme fysieke en emotionele druk kan leggen op zowel de patiënt als de familie. Hier zijn verschillende manieren waarop palliatieve zorg mensen met chronische nierschade extra ondersteuning kan bieden:

Beheer pijn en andere aandoeningen gerelateerd aan CNS

Palliatieve zorg wordt verleend naast genezende behandelingen. Je palliatieve zorgteam zal met jou samenwerken om verlichting te bieden van aandoeningen gerelateerd aan nierziekte, waaronder hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes en nierfalen.

Hulp bij communicatie met je andere artsen en het evalueren van behandelopties

Palliatieve zorg is een teambenadering van zorg. Palliatieve zorg kan je helpen kritische beslissingen te nemen over behandelopties, waaronder dialyse en niertransplantatie. Je palliatieve zorgteam kan je helpen begrijpen en beslissen of je dialyse moet ondergaan. Als je al met dialyse wordt behandeld en je gezondheid achteruitgaat, kunnen palliatieve zorgspecialisten je helpen bij de overgang naar de behandeling van je ziekte zonder dialyse. Patiënten die in aanmerking komen voor een niertransplantatie wenden zich vaak tot palliatieve zorg voor, tijdens en na hun operatie. Ongeacht je behandelopties zal het palliatieve zorgteam zij aan zij werken met je nefroloog en/of transplantatieteam om je te ondersteunen.

Uitleggen wat je kunt verwachten gedurende de ziekte

Je palliatieve zorgteam zal zoveel tijd besteden als nodig is om jou en je familieleden te helpen je aandoening en behandelingen beter te begrijpen en om beter met elkaar en met anderen te communiceren.

Helpt je om te gaan met zorgen, stress of depressie

De last van CNS en nierfalen kan zwaar zijn. Naast gerelateerde symptomen en moeilijke beslissingen over je zorg, kunnen er emotionele, spirituele en praktische zorgen zijn. Palliatieve zorg biedt emotionele ondersteuning voor zowel patiënten als hun families. Je palliatieve zorgteam kan vaak aanvullende therapieën bieden, waaronder massages, gesprekstherapie en ontspanningstechnieken, om emotionele en spirituele stress te verlichten.

Contact

Wilt u meer informatie over palliatieve zorg met betrekking tot nierziekten? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen. 

Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl. Download onze brochure voor meer uitgebreide informatie.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons