Palliatieve zorg

Palliatieve zorg betekent het bieden van comfort en ondersteuning in de laatste levensfase. Wanneer een geliefde te horen krijgt dat hij of zij niet meer kan genezen, kan dit een emotioneel en uitdagend moment zijn voor zowel de getroffene als de familie. In deze moeilijke tijd is het belangrijk om de juiste zorg en ondersteuning te ontvangen. Palliatieve thuiszorg door ZorgExperts is een waardevolle aanvulling voor mensen die ervoor kiezen om hun laatste dagen in hun vertrouwde omgeving door te brengen. 

Palliatieve zorg brede foto

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is een vorm van zorg die wordt verleend aan patiënten wanneer er geen kans meer is op genezing van hun ziekte. Dit kan variëren van aandoeningen zoals kanker, waar genezing niet meer mogelijk is, tot ziekten zoals dementie, COPD of hartfalen, waarvoor geen remedie bestaat. Ondanks het ontbreken van genezingsmogelijkheden, kunnen mensen met deze aandoeningen nog steeds geruime tijd leven, variërend van weken tot maanden en zelfs jaren.

Het hoofddoel van palliatieve zorg is het behouden en verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten, indien mogelijk. Palliatieve zorg omvat een holistische benadering, waarbij aandacht wordt besteed aan de lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften van de patiënten. Bovendien speelt het ondersteunen van naasten een cruciale rol in de palliatieve zorg, omdat het niet alleen draait om het comfort en welzijn van de patiënt, maar ook om het ondersteunen van hun familie en dierbaren in deze uitdagende periode.

wat is palliatieve zorg

Voor wie is palliatieve zorg?

Wanneer je de laatste levensfase hebt bereikt, door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom, heb je recht op palliatieve zorg. Aangezien de mensen in je directe omgeving een cruciale rol spelen tijdens deze fase, omvat palliatieve zorg ook ondersteuning voor je naasten.

Wat is het verschil tussen terminale zorg en palliatieve zorg?

In de ouderenzorg komt palliatieve zorg vaker voor dan men doorgaans beseft. Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met terminale zorg, maar beide vormen van zorg worden verleend aan mensen die niet meer kunnen herstellen van hun ziekte en binnenkort zullen overlijden. Het onderscheid ligt in de tijdsduur: palliatieve zorg kan zich uitstrekken over meerdere jaren, terwijl terminale zorg wordt ingezet wanneer het overlijden op korte termijn, binnen 3 maanden of minder, wordt verwacht.

Palliatieve zorg heeft als doel de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te behouden, waarbij de duur hiervan verschilt per individuele patiënt. Terwijl terminale zorg gericht is op het bieden van een goede kwaliteit van sterven. Het is belangrijk op te merken dat palliatieve zorg niet hetzelfde is als palliatieve sedatie.

Hoe lang krijg je palliatieve zorg?

Er bestaat vaak de misvatting dat palliatieve zorg uitsluitend relevant is voor de laatste weken van iemands leven. In werkelijkheid begint palliatieve zorg zodra duidelijk wordt dat je waarschijnlijk aan je ziekte of aandoening zult overlijden, of wanneer je ouder bent en meerdere chronische aandoeningen hebt die elkaar beïnvloeden, waardoor je kwetsbaar wordt. De duur van de palliatieve zorg, of dit nu weken, maanden of zelfs jaren betreft, varieert van persoon tot persoon.

Welke zorgverleners krijg ik mee te maken?

Bij palliatieve zorg zijn diverse zorgverleners betrokken:

  • Verpleegkundigen
  • Huisarts en andere artsen
  • Diëtisten
  • Fysiotherapeuten
  • Psychologen
  • Geestelijk verzorgers
  • Maatschappelijk werkers
  • Vrijwilligers
  • Mantelzorgers

Waarom kiezen voor ZorgXperts?

Palliatieve thuiszorg door ZorgXperts is niet alleen gericht op de patiënt, maar ook op het ondersteunen van de familie. We begrijpen dat het omgaan met een terminale ziekte een emotionele en uitdagende tijd kan zijn voor de familieleden. Daarom bieden we ook emotionele ondersteuning en begeleiding aan de familieleden, zodat ze zich gesteund voelen tijdens deze moeilijke periode.  

ZorgXperts biedt patiënten en hun families de mogelijkheid om de laatste fase van het leven op een comfortabele en ondersteunende manier door te brengen.

palliatieve zorg

Meer informatie?

Voor meer informatie over palliatieve zorg, kunt u gerust contact met ons opnemen. Het team van ZorgXperts staat klaar om te helpen bij het beheren van pijn en symptomen, het bieden van emotionele ondersteuning en het coördineren van andere diensten die nodig zijn. Ze zijn er om de patiënt en zijn of haar familie te begeleiden en te ondersteunen gedurende het hele proces. 

Wilt u direct persoonlijk contact? Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar info@palliatieve-zorg-nederland.nl of info@pzned.nl

Meer weten over

Palliatieve zorg?

Betrouwbaar en vakkundig

We zijn er speciaal voor u

Xtra zorg en aandacht

ZorgXperts - betrouwbaar, vakkundig & vol zorg

Warmte en aandacht voor uw unieke behoeften

Betrouwbaar en vakkundig

De palliatieve fase is één van de belangrijkste momenten van het leven. We nemen daarom de tijd om uw wensen en behoeften in kaart te brengen en stil te staan bij het afscheid dat er komen gaat. Al onze directe collega’s kunnen zich goed inleven en zijn onbevooroordeeld ten opzichte van rituelen en geloofsovertuigingen die tot uitdrukking komen bij iemands sterfbed.

Extra zorg en aandacht

Bij ZorgXperts zijn we er om u de medische ondersteuning te bieden die u verdient. Onze ervaren medische professionals begrijpen het belang van zorgvuldige en doeltreffende behandelingen tijdens uw palliatieve fase. Uw welzijn en kwaliteit van leven staan voorop. Met zorgvuldige aandacht en bewezen expertise, zetten we ons in om u te helpen comfortabel en met vertrouwen te leven.

Wij zijn er speciaal voor u

Bij ZorgXperts begrijpen we dat zorg niet stopt bij zonsondergang. Onze waak- en nachtzorg biedt u geruststelling en comfort gedurende de hele dag. We staan aan uw zijde, ongeacht het uur, om u te ondersteunen en te zorgen dat u zich omringd voelt door liefdevolle zorg. Met onze toegewijde zorgverleners kunt u gerust in slaap vallen, wetende dat we over u waken.

Innovatieve zorgbenadering

Bij ZorgXperts geloven we in het toepassen van innovatieve zorgmethoden en moderne technologieën om uw comfort en welzijn te verbeteren. Onze zorgverleners blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de palliatieve zorg om u de best mogelijke zorg te bieden.

Holistische ondersteuning

Onze benadering van palliatieve zorg is holistisch, waarbij we niet alleen aandacht besteden aan fysieke behoeften, maar ook aan emotionele, sociale en spirituele aspecten van uw welzijn. We streven naar een uitgebalanceerde ondersteuning die alle aspecten van uw leven omvat.

Betrokkenheid van het team

Naast onze zorgverleners omvat ons ondersteuningsteam ook gespecialiseerde maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers en therapeuten. We werken samen om een uitgebreide en geïntegreerde zorgervaring te bieden die is afgestemd op uw individuele behoeften.

Wij zijn aangesloten bij...

Warmte en aandacht voor uw unieke behoeften

PZNL Logo
Sociale-kaart-logo
Logo_Zorgkompas
NPZ-logo

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons