Palliatieve zorg dementie

Palliatieve zorg & dementie

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziekten, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Hoewel de ziekte langzaam vordert, leidt het uiteindelijk tot het stoppen van de hersenfunctie. Families die zorgen voor een geliefde met dementie hebben veel ondersteuning en hulp nodig. Daarom is het belangrijk om vroeg palliatieve zorg te krijgen.

Wat is palliatieve zorg bij dementie?

Palliatieve zorg is gespecialiseerde medische zorg voor mensen die ernstige ziekten zoals dementie hebben. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren voor zowel jou als je familie.

Palliatieve zorg wordt verleend door een speciaal opgeleid team van artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers die samenwerken met je andere artsen om je een extra laag van ondersteuning te bieden. Je kunt palliatieve zorg op elke leeftijd en op elk stadium van de ziekte krijgen. Je kunt het ook samen met alle andere behandelingen ontvangen.

Palliatieve zorg gaat net zozeer over het helpen van de familie als over de behandeling van de persoon met dementie. Het team is een zeer waardevolle bron voor de verzorgers. Familieleden die voor een persoon met dementie zorgen, ervaren vaak veel stress, omdat een persoon met dementie ook geleidelijk het vermogen verliest om om zichzelf aan te kleden en te wassen en de motorische vaardigheden en hand-oog coördinatie verminderen.

Symptomen en behandeling van dementie – hoe palliatieve zorg kan helpen

Mensen met dementie herkennen op een gegeven moment geen honger en dorst meer en verliezen het vermogen om zichzelf te voeden. Families en verzorgers moeten vaak hartverscheurende beslissingen nemen wanneer een persoon niet langer kan eten. Ze moeten beslissen of ze kunstmatige voeding moeten gebruiken. Helaas toont medisch onderzoek aan dat deze voedingsmethode niet echt werkt om het leven te verlengen. Voeding via een buis naar de maag of via een ader kan zelfs meer longinfecties en longontsteking veroorzaken.

Dementie is soms moeilijk te herkennen omdat het langzaam verloopt. Dit is nog een uitdaging voor verzorgers. Het is zelfs moeilijker omdat familieleden kunnen wennen aan de langzaam verslechterende “nieuwe normaal”. Verzorgers beginnen steeds meer te doen zonder het zelfs te beseffen en ze raken uitgeput.

Statistieken tonen aan dat mensen die voor geliefden met dementie zorgen een veel hoger risico lopen om zelf ziek te worden. Ze kunnen eerder sterven vergeleken met degenen die geen verzorgers zijn. Dit is waarom palliatieve zorg zo belangrijk is. Het team kan helpen met diepgaande communicatie en ondersteuning voor de familieleden die de zorg dragen.

Ons palliatieve zorgteam zal ervoor zorgen dat een patiënt zorg krijgt in een gespecialiseerde verpleeginstelling als thuiszorg niet langer mogelijk is. Wij zullen ook patiënten en families helpen omgaan met het complexe gezondheidszorgsysteem. Het doel is altijd de kwaliteit van het leven.

Contact

Voor meer informatie over palliatieve zorg met betrekking tot dementie? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen. Wilt u direct persoonlijk contact? Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl. Download onze brochure voor uitgebreide informatie.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons