palliatieve zorg islam

Islam & palliatieve zorg

Volgers van de islam worden moslims genoemd en zij streven ernaar om een leven van volledige overgave aan God te leiden, die in het Arabisch bekend staat als Allah. Beoefenaars van het islamitische geloof geloven dat er een dag van het oordeel en een leven na de dood zal zijn, dat bekend staat als Akhirah.

Wanneer moslims te maken krijgen met ernstige ziekte, wordt hun geadviseerd geduldig en trouw te zijn en in gebed om hulp aan Allah te vragen. Tijdens palliatieve zorg kunnen moslimpatiënten om vergeving vragen en de Koran lezen of beluisteren. Familieleden kunnen meer liefdadigheid geven in de hoop op genezing en herstel.

Moslims geloven in het zoeken van medische behandeling voor ziekten en dat pijn kan en moet worden beheerd.

Hoewel er veel respect is voor de heiligheid van het leven, kunnen moslims in het geval van een terminale ziekte levensondersteunende behandelingen stopzetten of niet starten om een natuurlijke dood mogelijk te maken.

Hoe wordt het islamitische geloof opgenomen in de palliatieve zorg?

De belangrijkste leerstellingen van het islamitische geloof staan bekend als de Vijf Zuilen van de Islam – de geloofsgetuigenis, het gebed, de aalmoezen, het vasten en de bedevaart. Vrome moslims volgen strikte regels met betrekking tot dieet en gebed, die worden gerespecteerd in de palliatieve zorg.

Een deel van het dagelijkse gebedsproces voor moslims omvat een ceremoniële wassing genaamd wudu. Als een moslimpatiënt te ziek is om wudu uit te voeren, kunnen ze een droog ablution kit van zand of steen aanraken. Patiënten kunnen ook vragen om op een bed te liggen met het gezicht naar Mekka, de plaats van het Heilige Heiligdom gebouwd door Abraham.

Waar mogelijk moeten mannen worden behandeld door mannelijke zorgverleners en vrouwen door vrouwen. Echter, omdat het leven boven alles wordt gewaardeerd, kan een lid van het andere geslacht medische behandeling bieden indien nodig.

Tijdens de Heilige Maand Ramadan zullen gezonde moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Dit is niet verplicht voor zieken.

Islamitische gebruiken aan het einde van het leven

Wanneer een moslim het einde van zijn leven nadert, zal zijn familie meestal de Shahadah reciteren, het getuigenis van het islamitische geloof. Indien mogelijk zal de patiënt in de momenten voor het overlijden ook zijn geloof in Allah uitspreken. Het hoofd van de patiënt moet worden opgeheven met een kussen en de voeten moeten naar Mekka wijzen. Families kunnen vragen dat niet-moslims de kamer verlaten zodat ze niet aanwezig zijn op het moment van overlijden.

Na het overlijden moeten de ogen zachtjes worden gesloten en de kaak worden verbonden zodat de mond niet kan opengaan. Armen en benen moeten worden rechtgetrokken en het lichaam moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Niet-moslims die voor het lichaam zorgen, moeten handschoenen dragen zodat ze het lichaam niet rechtstreeks aanraken.

Ter voorbereiding op de begrafenis wordt de overledene ritueel gewassen door de familie, mannen door mannen, vrouwen door vrouwen, voordat hij in een wit kleed wordt gewikkeld.

Islamitische begrafenissen zijn meestal zeer formeel met rituele gezangen en recitaties uit de Koran. Schoenen worden bij de deur van de moskee achtergelaten en mannen en vrouwen zitten in aparte gebieden op de grond. Vrouwen moeten hun hoofd bedekken en bescheiden kleding dragen.

Bij islamitische begrafenissen wordt het lichaam gericht naar Mekka geplaatst. Graven worden gemarkeerd met een platte marker. Uitgebreide grafstenen en bloemendisplays worden ontraden. Bij de begrafenis wordt de eerste Surah uit de Koran gelezen, gevolgd door gebeden. Ten slotte gooien rouwenden drie handenvol aarde op het graf.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons