palliatieve zorg longkanker

Longkanker en palliatieve zorg

Longkanker begint wanneer cellen in de long veranderen en ongecontroleerd groeien, waardoor een massa ontstaat die een tumor, een laesie of een nodulus wordt genoemd. Een longtumor kan overal in de long beginnen. Een tumor kan kwaadaardig of goedaardig zijn. Zodra een kwaadaardige longtumor groeit, kan het kankercellen afscheiden. Deze cellen kunnen worden meegenomen in het bloed of meedrijven in de vloeistof, genaamd lymfe, die longweefsel omringt.

Lymfe stroomt door buizen die lymfevaten worden genoemd en die uitmonden in verzamelstations die lymfeklieren worden genoemd, de kleine boonvormige organen die helpen bij het bestrijden van infecties. Lymfeklieren bevinden zich in de longen, het midden van de borst en elders in het lichaam. De natuurlijke stroom van lymfe uit de longen is richting het midden van de borst, wat verklaart waarom longkanker daar vaak als eerste uitzaait. Wanneer een kankercel zich verplaatst naar een lymfeklier of naar een ander deel van het lichaam via de bloedbaan, wordt dit metastase genoemd.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is gespecialiseerde medische zorg voor mensen met ernstige ziekten zoals longkanker. Het richt zich op het verlichten van symptomen, pijn en stress. Het doel is om de kwaliteit van leven voor zowel u als uw familie te verbeteren. Het is geschikt op elke leeftijd en op elk moment van uw ziekte en kan worden gegeven in combinatie met behandelingen die gericht zijn op genezing.

Palliatieve zorg wordt bij ons geleverd door een speciaal opgeleid team van specialisten, waaronder palliatieve zorg artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en anderen. Het team werkt samen met uw oncoloog (kankerspecialist) en andere zorgverleners om uw pijn en symptomen te beheren.

Symptomen en behandeling van longkanker, hoe palliatieve zorg kan helpen

Wanneer chemotherapie deel uitmaakt van uw behandeling voor longkanker, kan palliatieve zorg bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, pijn, vermoeidheid, obstipatie en diarree, depressie en slapeloosheid beheersen. Bestralingstherapie voor longkanker maakt het soms moeilijk om te eten en veroorzaakt pijn en vermoeidheid. Palliatieve zorgteams behandelen al deze symptomen.

Palliatieve zorg kan nuttig zijn bij het beheren van pijn na een operatie. Het kan ook helpen angst te verminderen op verschillende manieren, variërend van medicatie tot massage, ontspanning en geleide verbeelding. Een diagnose van longkanker brengt gevoelens van angst, angst en depressie met zich mee. Het palliatieve zorgteam biedt communicatie en ondersteuning.

Ongeveer 86 procent van de gevallen van longkanker is gerelateerd aan roken. Patiënten geven zichzelf vaak de schuld van de ziekte en geloven dat het vermeden had kunnen worden. Palliatieve zorg kan helpen deze gevoelens te verkennen om acceptatie en sereniteit te bereiken.

Wij kunnen u en uw familie helpen plannen voor de toekomst. We zullen u helpen met het praten met dierbaren. We zullen u ook helpen uw doelen af te stemmen op uw behandelingsmogelijkheden.

Maatschappelijk werkers in de palliatieve zorg spelen een cruciale rol bij het ontwerpen van een ontslagplan dat aan uw behoeften en die van uw familie voldoet. Ze ondersteunen zowel u als uw familie. In de eerste plaats is het palliatieve zorgteam er om ervoor te zorgen dat u en uw familie volledig van het leven genieten vanaf het moment van de diagnose en daarna.

Contact

Wilt u meer informatie over palliatieve zorg met betrekking tot longkanker? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen. 

Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl. Download onze brochure voor meer uitgebreide informatie.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons