Overbruggingszorg

Wat is respijtzorg?

Respijtzorg betekent dat iemand anders tijdelijk voor de zorgtaken zorgt, zodat mantelzorgers wat meer tijd hebben voor werk, studie, familie, vrienden en ontspanning. Hierdoor kunnen mantelzorgers hun eigen leven in balans houden en de zorg voor hun dierbaren langer volhouden. Respijtzorg is dus een soort hulp voor mantelzorgers.

Vervanging voor mantelzorg

Wanneer mantelzorgers af en toe tijd voor zichzelf nemen, zijn ze beter in staat om de zorgtaken vol te houden. Veel mantelzorgers voelen zich verantwoordelijk en kunnen pas ontspannen als ze zeker weten dat de zorg goed wordt overgedragen. Respijtzorg biedt deze mogelijkheid. Zoek je naar professionals die je kunnen ondersteunen? Bij ZorgXperts kun je terecht voor professionele respijtzorg.

Waarom respijtzorg?

Respijtzorg betekent dat iemand anders tijdelijk de zorgtaken overneemt, zodat mantelzorgers meer tijd hebben voor werk, studie, familie, vrienden en ontspanning. Hierdoor kunnen mantelzorgers hun eigen leven beter in evenwicht houden en de zorg voor hun dierbaren langer volhouden. Kort gezegd is respijtzorg een vorm van hulp voor mantelzorgers.

Verschillende vormen van respijtzorg

  1. Respijtzorg light: hierbij kan de mantelzorger al dan niet deelnemen aan specifieke activiteiten, zoals groepswandelingen, kennismaking met dagopvang of gezamenlijke vakanties.
  2. Aanwezigheidszorg: hierbij blijft er iemand bij de cliënt thuis, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf kan nemen.
  3. Dagopvang: bij deze optie gaat de cliënt één of meerdere dagen per week naar bijvoorbeeld een buurthuis, wijkcentrum of zorgboerderij, waardoor de mantelzorger de hele dag voor zichzelf heeft.
  4. Logeeropvang: bij logeeropvang verblijft de cliënt één of meerdere nachten in een logeerhuis, zorghotel of bij een gastgezin.

De keuze voor de meest geschikte vorm hangt af van de zorgsituatie en de voorkeuren van zowel de mantelzorger als de zorgvrager.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons