palliatieve zorg hersentumor

Palliatieve zorg bij een hersentumor

Het menselijk lichaam bestaat uit cellen die zichzelf vermenigvuldigen om de gezondheid te behouden, zoals bijvoorbeeld om ontstekingen te bestrijden of wondjes te genezen. Dagelijks vinden er miljoenen celdelingen plaats in ons lichaam, een opmerkelijk proces dat soms verstoord kan worden.

Soms verloopt celvermenigvuldiging niet zoals het hoort. In het geval van een tumor beginnen zieke cellen zich ongecontroleerd en snel te delen. Deze cellen hopen zich op en vormen een zwelling, wat resulteert in de vorming van een tumor. Dit kan op diverse plaatsen in het lichaam gebeuren, inclusief de hersenen. Dit staat bekend als een hersentumor

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten en hun dierbaren die geconfronteerd worden met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Het hoofddoel van palliatieve zorg is het streven naar de best mogelijke levenskwaliteit, vaak door het voorkomen of verlichten van lijden.

Neurologische verschijnselen

Als gevolg van de groei van de hersentumor is het waarschijnlijk dat er op den duur neurologische symptomen zullen ontstaan of dat bestaande symptomen zullen verergeren. De specifieke neurologische symptomen variëren afhankelijk van de locatie van de hersentumor en kunnen omvatten:

  • Verlammingsverschijnselen
  • Moeite met lopen
  • Taalproblemen
  • Gedeeltelijk verlies van het gezichtsveld (hemianopsie)
  • Problemen met aandacht, geheugen of concentratie

Bovendien kunnen gedragsveranderingen optreden, waarbij sommige mensen passiever worden, terwijl anderen juist ongeremd, snel geïrriteerd of agressief gedrag vertonen. Het is belangrijk op te merken dat mensen die deze symptomen ervaren, zich hier vaak niet altijd van bewust zijn.

Aanvallen van epilepsie kunnen ook optreden of in ernst en frequentie toenemen. Gelukkig reageren de meeste vormen van epilepsie goed op medicamenteuze behandeling.

Met de voortschrijdende neurologische uitval (en epilepsie) wordt de persoon met een hersentumor steeds minder zelfredzaam en zal vaak toenemende hulp van anderen nodig hebben. Dit kan uiteindelijk leiden tot bedlegerigheid bij veel mensen met een hersentumor.

Hoe palliatieve zorg kan helpen bij een hersentumor

Zorgprofessionals kunnen een aanzienlijke rol spelen in het welzijn van mensen die niet langer kunnen genezen van een hersentumor, wanneer zij voorzien worden van goede zorg en begeleiding. In dit proces nemen de patiënt, hun naasten en de zorgverleners gezamenlijk beslissingen omtrent het behoud van de kwaliteit van leven en mogelijke verlenging van het leven. Daarnaast is er aandacht voor het behandelen van symptomen die gepaard gaan met de laatste levensfase van een patiënt met kanker.

Zorgplanning

Om ervoor te zorgen dat de zorg aansluit bij de wensen van de patiënt, is het belangrijk om op tijd te praten over wat de patiënt wil en eventueel de zorgaanpak aan te passen. Naast behandelingen zoals medicatie of bestraling zijn er ook andere zorgmogelijkheden beschikbaar. Het bespreken van deze mogelijkheden geeft artsen en patiënten een basis om samen keuzes te maken die passen bij wat de patiënt wil.

Contact

Wilt u meer informatie over palliatieve zorg met betrekking tot een hersentumor? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl. Download onze brochure voor meer uitgebreide informatie.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons