persoons gebonden budget

Persoons gebonden budget

Onder bepaalde voorwaarden kan de gemeente een persoonsgebonden budget (pgb) toekennen. Dit is een budget waarmee je zelf zorg kunt kiezen en inkopen. Het geld wordt niet op je eigen rekening gestort, maar beheerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die ook alle betalingen regelt. Met een pgb kun je zowel professionele zorg als mantelzorg inkopen.

Wat is het persoons gebonden budget (PGB)?

Het pgb is bedoeld voor mensen die door ziekte of een handicap ondersteuning nodig hebben. Met een pgb bepaal je zelf welke zorg je inkoopt en wie je daarvoor inschakelt. Er zijn vier soorten pgb’s: uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Welke pgb je moet aanvragen, hangt af van je situatie. Als pgb-houder hoef je niet per se een professionele zorgverlener in te schakelen; je kunt ook een mantelzorger, zoals een familielid, inschakelen en uit het pgb betalen. Hiervoor moet je wel een contract afsluiten met de mantelzorger en de hulp moet aansluiten bij de doelen van het pgb. Het is verstandig om een zorgovereenkomst van de SVB te gebruiken. Bij Wmo- of jeugdzorg kan de gemeente aanvullende regels hebben.

Voordelen en nadelen van een pgb

Het grootste voordeel van een pgb is dat je zelf de regie hebt over je zorg. Er zijn echter ook nadelen:

  • Je bouwt geen pensioen op.
  • Er is geen vervanging als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.
  • Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid krijg je geen geld.
  • Bij werkloosheid heb je mogelijk geen recht op WW of bijstand.
  • Als de zorgvrager wordt opgenomen of overlijdt, verlies je je inkomen.
  • Je betaalt inkomstenbelasting over het inkomen.
  • Je moet je houden aan de arbo-wetgeving, wat betekent dat je niet meer dan 40 uur per week mag werken.

Wie komt in aanmerking voor een pgb en hoe vraag je het aan?

Om in aanmerking te komen voor een pgb, heb je een indicatie nodig voor zorg met verblijf, persoonlijke verzorging of verpleging, begeleiding, huishoudelijke hulp of jeugdzorg. Per vorm van pgb gelden specifieke voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn dat je:

  • duidelijk kunt uitleggen waarom je een pgb nodig hebt en zorg in natura niet geschikt is;
  • in staat bent om het pgb te beheren en verantwoorde zorg in te kopen.

Waar je een pgb aanvraagt, hangt af van de zorg die je nodig hebt. Voor Wmo-zorg en jeugdzorg vraag je het aan bij de gemeente. Voor Wlz-zorg kun je terecht bij het zorgkantoor en voor Zvw-zorg bij de zorgverzekeraar.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons