wanneer palliatieve zorg

Wanneer en waar krijg je palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is bedoeld voor mensen die niet meer kunnen genezen, evenals hun naaste omgeving. Deze vorm van zorg wordt verleend wanneer de (medische) behandeling gericht is op het voorkomen en verlichten van klachten en problemen. Maar wanneer en waar krijg je precies palliatieve zorg?

Wanneer palliatieve zorg?

Palliatieve zorg ontvang je kort gezegd wanneer de arts aangeeft dat genezing of herstel niet langer mogelijk is. Deze vorm van zorg overstijgt specifieke ziektes en richt zich op aandoeningen waarvoor geen genezing mogelijk is, zoals kanker, hartfalen, COPD (chronische longziekten), en hersenaandoeningen zoals dementie, beroerte of ALS.

Veelvoorkomende klachten in de laatste levensfase omvatten benauwdheid, pijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en verstopping van de darmen. Mensen kunnen ook te maken krijgen met angstige of sombere gevoelens, vaak voortkomend uit ziekte of moeite met het accepteren van hun situatie. Palliatieve zorg richt zich niet alleen op lichamelijke aspecten, maar ook op psychische, sociale en spirituele behoeften.

Waar ontvang je palliatieve zorg?

Palliatieve zorg kan zowel thuis als in een zorginstelling worden verleend. Thuis kan variëren van de eigen woning tot het ouderlijk huis, een kleinschalig wooninitiatief of een hospice/bijna-thuis-huis. Bij thuiszorg is het van essentieel belang dat de zorg goed wordt afgestemd tussen de patiënt, naasten, behandelend arts, professionele verpleging/verzorging en vrijwilligers. In zorginstellingen coördineren zorgverleners de zorg in overleg met de patiënt en diens naasten.

Of het nu een arts, verpleegkundige, verzorgende, psycholoog, geestelijk verzorger of vrijwilliger is, er is nog veel wat zij voor jou en je naasten kunnen betekenen. Wat hierbij voorop staat, is wat jij als patiënt belangrijk vindt en nodig hebt. De duur van deze zorg verschilt per persoon, variërend van dagen tot weken, maar het kan ook een jaar of langer zijn. Door tijdig met je (huis)arts en naasten te communiceren, kun je ervoor zorgen dat je in het laatste deel van je leven de zorg ontvangt die aansluit bij jouw wensen.

Meer informatie

Voor meer informatie over palliatieve zorg, kunt u gerust contact met ons opnemen.

Wij hebben persoonlijke ervaring met het balanceren van werk, gezinsverantwoordelijkheden en de zorg voor onze ouders. We begrijpen wanneer iemand alle mogelijke behandelingen heeft ondergaan. Met onze klinische ervaring zijn we goed bekend met het verloop van ziekten. Onze inzet is gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit en het positief doorbrengen van elke dag. Wij vinden dat iemand aan het einde van zijn leven het leven optimaal moet kunnen beleven.

Wilt u direct persoonlijk contact? Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons