De lever is een groot orgaan in het lichaam. Het helpt bij de spijsvertering, filtert giftige stoffen uit het bloed en maakt stollingsfactoren aan om bloedstolsels te vormen. Wanneer je leverziekte hebt (cirrose), wordt normaal leverweefsel vervangen door littekenweefsel en functioneert de lever niet zoals zou moeten.
Alcoholisme is de meest voorkomende oorzaak van cirrose. Hepatitis C is een virus dat de lever doet opzwellen. Het kan de lever beschadigen als het niet wordt behandeld. Een andere veelvoorkomende oorzaak is niet-alcoholische leververvetting. Dit is een ophoping van vet in de lever. Niet-alcoholische leververvetting kan worden veroorzaakt door diabetes, een hoog cholesterolgehalte, obesitas en hoge bloeddruk. Leverziekte ontwikkelt zich langzaam in de loop van de tijd. De delen van de lever die littekenweefsel hebben, kunnen niet zo goed functioneren als in een gezonde lever. Chronisch leverfalen, ook wel eindstadium leverziekte genoemd, kan enkele maanden tot vele jaren duren om te ontwikkelen. Hierdoor kunnen symptomen mogelijk niet verschijnen wanneer de ziekte voor het eerst begint.
Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is gespecialiseerde medische zorg voor mensen met een ernstige ziekte. Het richt zich op het bieden van verlichting van de symptomen, pijn en stress van een ernstige ziekte zoals leverziekte. Het doel is om de kwaliteit van leven voor zowel jou als je familie te verbeteren.
Palliatieve zorg wordt verleend door een speciaal getraind team van artsen, verpleegkundigen en andere specialisten die samenwerken met je andere artsen om je een extra ondersteuningslaag te geven. Je kunt palliatieve zorg krijgen op elke leeftijd en in elke fase van je ziekte. Je kunt het ook krijgen samen met alle andere behandelingen.
Hoe palliatieve zorg kan helpen bij leverfalen
Tekenen en symptomen van leverfalen zijn vermoeidheid (zwakte of vermoeidheid voelen), geelzucht (geelverkleuring van de huid en het wit van de ogen), zwelling van de benen en buik, verlies van eetlust en gewichtsverlies, misselijkheid, jeukende huid en hik.
Vochtophoping in je lichaam kan worden behandeld met medicijnen en niet-medicamenteuze behandelingen. Je palliatieve zorgteam zal de juiste medicijnen kennen om je te helpen bij het verlichten van veelvoorkomende symptomen zoals kortademigheid, jeukende huid, misselijkheid en hik. Na verloop van tijd kan cirrose verergeren en kan je lever mogelijk niet meer goed werken. Dit chronische leverfalen wordt eindstadium leverziekte genoemd, wanneer symptomen ernstiger kunnen worden. Je palliatieve zorgteam zal je en je familie helpen om met deze symptomen om te gaan.
Als je in aanmerking komt voor een levertransplantatie, kun je voor symptoombestrijding en emotionele ondersteuning voor, tijdens en na de operatie terugvallen op palliatieve zorg. Je palliatieve zorgteam zal samenwerken met je arts en transplantatieteam om jou en je familie in elke stap van het proces te ondersteunen. Het is het beste om het palliatieve zorgteam na de diagnose in te schakelen. Het team zal je symptomen behandelen, je behandelingsopties uitleggen en je helpen die opties af te stemmen op je persoonlijke doelen. De teamleden zullen
je ook helpen je aandoening beter te begrijpen en wat je kunt verwachten. Ze werken altijd samen met je andere artsen.
Je palliatieve zorgteam kan je met dit alles en meer helpen. Je team zal je klankbord zijn en je eerste verdedigingslinie tegen eventuele symptomen van pijn, ongemak, depressie of angst. Ze zullen de communicatie tussen al je andere artsen afhandelen. Ook zullen ze je helpen je doelen af te stemmen op je behandelingsopties. Het team zal ook je familiezorgverleners helpen. Ze zullen je en je dierbaren helpen zowel grote als kleine beslissingen te nemen.
Contact
Wil je meer informatie over palliatieve zorg met betrekking tot leverfalen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen.
Wil je direct persoonlijk contact? Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl.