borstkanker palliatieve zorg

Borstkanker en palliatieve zorg

Een diagnose van borstkanker is angstaanjagend. Plotseling moet je misschien een operatie ondergaan, of krijg je chemotherapie of bestraling. Misschien moet je ook gezondheidsbeslissingen nemen die zowel jou als je familie aangaan. Ook kun je pijn ervaren of andere symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en angst. Deze dingen kunnen overweldigend aanvoelen.

Symptomen en behandeling van borstkanker, hoe palliatieve zorg kan helpen

Patiënten met borstkanker moeten vaak kiezen uit verschillende behandelingsmogelijkheden, zoals chirurgie, chemotherapie en bestraling. Maar behandelingen hebben verschillende bijwerkingen, zoals pijn, misselijkheid en braken, vermoeidheid, kortademigheid, depressie en obstipatie. Hier komt palliatieve zorg om de hoek kijken.

Palliatieve geneeskunde, of palliatieve zorg, is gespecialiseerde medische zorg gericht op verlichting van de pijn, symptomen en stress van een ernstige ziekte zoals borstkanker. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren voor zowel jou als je familie. Palliatieve zorg is geschikt op elke leeftijd en in elke fase van je ziekte, en het kan worden gegeven naast curatieve behandeling.

Het belang van palliatieve zorgteams

De oncoloog, chirurg en stralingsartsen zijn experts in de behandeling van borstkanker. Maar de ziekte is slechts een deel van waar patiënten mee worstelen. Wanneer palliatieve zorgteams samenwerken met kankerspecialisten, ervaren mensen die leven met borstkanker verminderde symptomen, betere communicatie en psychologische en spirituele zorg; ze hebben ook iemand om hen te helpen plannen voor de toekomst. Zodra symptomen onder controle zijn, kunnen patiënten terugkeren naar dagelijkse activiteiten.

Emotionele steun en gezinsbetrokkenheid

Mensen met borstkanker maken zich misschien zorgen over hoe ze met familie en vrienden moeten praten over de ziekte. Ze kunnen ook vragen en zorgen hebben over behandelingsopties. Palliatieve zorgteams zijn zeer bedreven in communicatie met patiënten en hun families en kunnen zeer belangrijk zijn bij het helpen van iedereen om hun doelen af te stemmen op hun behandelingsopties. Ze zullen je ook helpen om in het gezondheidszorgsysteem te navigeren en te anticiperen op toekomstige problemen die zich kunnen voordoen.

Leden van het palliatieve zorgteam zijn er ook voor jou om te praten over depressie, angst en zorgen over lichaamsbeeld en seksualiteit. (Hoewel borstkanker voornamelijk een vrouwelijke ziekte is, kunnen ook mannen het krijgen en emotioneel lijden.) Palliatieve zorgteams bieden niet alleen ondersteuning voor patiënten, maar ook voor hun families, die ook angst ervaren. Door ondersteund te worden door palliatieve zorgspecialisten zijn familieleden beter in staat om hun geliefden te ondersteunen.

Palliatieve zorg kan plaatsvinden in het ziekenhuis, in een kantoor of kliniek en soms thuis. Het zal de kwaliteit van leven verbeteren van iedereen die leeft met borstkanker.

Contact

Wil je meer informatie over palliatieve zorg met betrekking tot leverfalen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen.

Wil je direct persoonlijk contact? Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons