palliatieve zorg hartfalen

Palliatieve zorg bij hartfalen

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart niet in staat is om het bloed adequaat rond te pompen. Dit kan ademhalingsproblemen en andere symptomen veroorzaken, zoals zwakte en gezwollen voeten en enkels.

Wanneer wordt palliatieve zorg toegepast bij hartfalen?

Hartfalen is een ongeneeslijke aandoening. De meeste mensen met hartfalen ervaren geleidelijk toenemende symptomen. Deze symptomen kunnen gedurende lange tijd stabiel blijven. Af en toe kunnen ze echter verergeren en vervolgens weer afnemen. Het is moeilijk te voorspellen hoe ernstig de symptomen zullen zijn of hoelang je nog te leven hebt, wat begrijpelijkerwijs gevoelens van onzekerheid kan oproepen. Het is niet nodig om deze gevoelens te onderdrukken. Het is van essentieel belang om erover te praten met je dierbaren, arts of een zorgverlener die gespecialiseerd is in deze kwestie.

Palliatieve zorg bij hartfalen is gericht op het zo aangenaam mogelijk maken van je leven, aangezien er geen genezing mogelijk is. Meestal komt palliatieve zorg in beeld wanneer je symptomen ernstiger worden en medicijnen en andere behandelingen niet langer effectief zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je frequent in het ziekenhuis wordt opgenomen of wanneer je afhankelijk wordt van anderen voor dagelijkse zorg. Palliatieve zorg kan echter ook veel eerder ingezet worden.

Van welke zorgverleners kun je palliatieve zorg ontvangen bij hartfalen?

Palliatieve zorg bij hartfalen kan worden verstrekt door diverse zorgverleners, waaronder:

  • Hartfalenverpleegkundige, verpleegkundig specialist of physician assistant
  • Cardioloog
  • Huisarts
  • Specialist ouderengeneeskunde
  • Psycholoog, maatschappelijk werker of geestelijk verzorger
  • Verzorgende van de thuiszorg
  • Apotheker
  • Fysiotherapeut

Om de best mogelijke zorg te ontvangen, is het cruciaal om na te denken en te communiceren over jouw zorg- en behandelingswensen. Bespreek je ideeën en voorkeuren met zowel je naasten als zorgverleners. Op die manier kunnen ze zorg op maat bieden die aansluit bij jouw behoeften. Soms kan ook een palliatief team worden ingeschakeld om advies te geven aan jou, je familie en andere zorgverleners om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren.

Het behandelen van symptomen van hartfalen – Hoe palliatieve zorg kan helpen

Palliatieve zorg is gespecialiseerde zorg voor mensen die te maken hebben met een ernstige aandoening zoals hartfalen. Het doel is om de kwaliteit van leven voor zowel

jou als je familie te verbeteren. Palliatieve zorg is op elke leeftijd en in elke fase van de ziekte mogelijk en kan zelfs samen met genezende behandeling worden ontvangen.

Palliatieve zorg wordt verleend door een team van artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers gespecialiseerd in palliatieve zorg. Ze werken samen met je cardioloog (hartspecialist) om extra ondersteuning te bieden.

Dit team hanteert verschillende benaderingen voor het behandelen van symptomen van hartfalen. In sommige gevallen kunnen de behandelingen mogelijk zijn met het gebruik van medicijnen, maar dit is niet altijd het geval.

Palliatieve zorgteams zijn deskundig getraind in het beheer van symptomen, bijwerkingen en stress. Ze zullen je instructies geven over hoe je het beste kunt staan, zitten en liggen om je ademhaling te verbeteren. Bovendien zullen ze je leren hoe je ontspanningsmethoden, meditatie en ademhalingsoefeningen kunt gebruiken om eventuele angst of paniek te verminderen die kan optreden bij gevoelens van kortademigheid.

Hartfalen in de eindfase van het leven, wat nu?

Wanneer je de eindfase van je leven nadert, is de kans groot dat je symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping ervaart. De medicatie en behandeling die je ontvangt, zijn niet langer gericht op genezing. Het doel is nu om de symptomen te verlichten, niet zozeer om de levensduur te verlengen.

Indien je als gevolg van je hartfalen in de laatste maanden van je leven verkeert, draait het niet meer om de kwaliteit van leven, maar eerder om de kwaliteit van het sterven. Dit staat bekend als palliatieve terminale zorg.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wilt u meer informatie over palliatieve zorg met betrekking tot hartfalen? Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Marjan Ide is mobiel bereikbaar op 06-15 112 339 een e-mail te sturen naar welkom@zorgexperts.nl. Download onze brochure voor meer uitgebreide informatie.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons