wat is het persoons gebonden budget

Wat is het persoonsgebonden budget (PGB)?

Het Persoonsgebonden Budget (PGB) is een geldbedrag waarmee mensen die zorg nodig hebben zelf zorg kunnen inkopen. Dit kunnen zowel professionele zorgverleners zijn als bekenden zoals een partner, familielid, vriend of buur.

Hoe werkt betaling vanuit een PGB voor mantelzorgers?

Als mantelzorger kun je betaald worden vanuit een PGB. Hoe dit precies werkt, kun je op deze pagina lezen of in dit filmpje bekijken.

Wie kan een PGB krijgen?

Heeft je naaste meer zorg nodig dan mantelzorgers kunnen bieden? Of zijn er taken die je als mantelzorger niet (onbetaald) kunt of wilt doen? In dat geval kan je naaste ondersteuning aanvragen bij:

  • De gemeente (Wmo & Jeugdwet)
  • De zorgverzekering (Zvw)
  • Het zorgkantoor (Wlz)

Waar iemand hulp aanvraagt, hangt af van het soort hulp dat nodig is. Je naaste ontvangt vervolgens een indicatie, een brief waarin staat welke zorg er nodig is en voor hoeveel uur.

Keuze tussen zorg in natura en PGB

Je naaste kan meestal kiezen tussen zorg in natura of een PGB.

Zorg in natura

Bij zorg in natura ontvangt je naaste zorg van een zorgorganisatie die een contract heeft met de gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor. De zorgorganisatie is verantwoordelijk voor alle benodigde zorg. Kiest je naaste voor zorg in natura, dan hoeven jullie na de aanvraag zelf weinig meer te regelen. De zorgorganisatie doet alle administratie en de rekening gaat rechtstreeks naar de instantie die de indicatie heeft afgegeven: gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor.

PGB

Bij een PGB zoekt je naaste zelf zorgverleners en sluit zorgovereenkomsten af. Je naaste maakt zelf een zorgplanning en stuurt de zorgverleners aan. Ook moet er een PGB-administratie worden bijgehouden.

Waar vraag je een PGB aan?

Als keuzevrijheid belangrijk is voor je naaste of als hij of zij graag zorg ontvangt van een bekende, dan is een PGB wellicht iets voor jullie. Je naaste kan zelf kiezen wie de zorg levert en op welk tijdstip dit gebeurt.

Een nadeel van het PGB is dat er veel regeltaken bij komen kijken. Bij ziekte of vakantie moet de budgethouder zelf een vervangende zorgverlener regelen. Bij zorg in natura regelt de zorgorganisatie dat.

Niet alle zorg wordt vergoed uit een PGB

Vanuit een PGB kan alleen zorg worden betaald waarvoor je naaste een indicatie heeft. Dit betreft zorg die ook door een zorgprofessional kan worden gegeven, zoals huishoudelijke hulp, begeleiding bij taken, hulp bij douchen en aankleden, en verpleging.

Voorbeelden van taken die niet betaald kunnen worden vanuit een PGB zijn: administratie doen, begeleiding naar de huisarts en klusjes in huis.

Werken als mantelzorger vanuit een PGB

Wil je als mantelzorger gaan ‘werken’ vanuit een PGB? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken, zoals het bijhouden van de administratie en het regelen van vervanging bij ziekte of vakantie.

Bekijk ook

Download hier de ZorgXperts brochure

Uw gegevens zijn veilig bij ons